Feis Isle 2008

 

Dag 1 Fredag 23/5

 

Vi började resan ner till Skavsta vid middagstid och kom ner i god tid innan planet skulle gå.

 

 

Det finns alltid tid för en Whisky.

 

Väl framme på Prestwick Airport hade Bernt hyrt en rallybuss som tog oss direkt till Kennacraig färjeterminal. Annars skulle det ha blivit en övernattning i närheten av flygplatsen eller Glasgow och då hinner man inte med morgon färjan. Det var suveränt med bussen för då hann vi med Lagavulin Open Day.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 Lördag 24/5 Lagavulin Open Day.

 

Det började tidigt på morgonen 03.30 när vi kom fram till Kennacraig.

Det jobbigaste var kylan, knotten och avsaknaden av kaffe (gäller ej the drickare).

Man försökte hålla värmen med att gå mellan terminalen och välkommen skylten.

 

Välkommen till Kennacraig.

 

Tidig morgon vid Kennacraig färjeterminal.

 

 

Det började närma sig öppnings tid av terminalen.

 

Längtan till Islay

 

Port Ellen malting, man ser fortfarande tydliga spår av destilleriet.

 

Lagavulin Distillery

 

Vi åkte direkt till Lagavulin med våra väskor så att vi inte skulle missa något.

Där fick vi vänta ytterligare någon timme innan första provningen.

 

Nips`n´Nibbles med Graham Logie.

 

Detta var vad vi bjöds på under provningen på Lagavulin.

 

Graham ville ha upp två par, en med kamera och en som skulle dricka.

Jag var snabb att rycka tag i Magnus som fick fota och jag dricka.

Blev då först med att prova Lagavulin festival buteljering.

 

Ibland kan det vara svårt att välja.

 

 

Bosse häller whisky på sina ostron med stadig hand.

 

Kalle undrar om man får en whisky till?

 

Här försöker Lasse tigga åt sig en flaska whisky. Men det var inte enkelt, det var omöjligt!

 

Här står vi och njuter inne i ett av lagerhusen på Lagavulin.

 

Våra favorit restaurang och pub, eller kan det bero på att det var det som fanns närmast.

 

Bernt funderar på vilken whisky han skall välja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3 Söndag 25/5 Bruichladdich Open Day

 

Först en rejäl frukost,

 

Vi hade gångavstånd till Bruichladdich

 

Bruichladdich humor.

 

Här var det kö in på Bruichladdich.

 

Här har vi bänkat oss för Masterclass i warehouse no12 med Jim McEwan.

 

Provningsbrickan på Bruichladdich

 

Underhållning stod bla. Robin Laing för.

 

När Jim McEwan skulle visa hur man dricker whisky i USA och kastade allt innerhåll över axeln så råkade han dränka Robin Laing´s gitarr i whisky.

 

Den avslutande whiskyn var riktigt hysteriskt. Alla skulle stå upp på stolarna med ena benet på bordet.

 

Bruichladdich X4+1

 

Vi träffade Mark Renyier som visade oss Bruichladdich sample room och skillnaden mellan olika new make.

 

Ett av skåpen som de hade med new make.

 

Mark fick ta emot en dalahäst av Bernt.

 

Bruichladdich open day verkar vara den mest besökta dagen under veckan.

 

Så här skall en Öl se ut. Och den smakade lika gott som den ser ut.

 

I början var dessa herrar lite buttra men när vi dök upp igen tredje kvällen började vi bli accepterade.

 

Mavericks Angels spelade i puben på kvällen. Suveränt band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4 Måndag 26/5 Caol Ila Open Day

 

Caol Ila Distillery. Här ser man de stora pannorna som de har.

 

Billy Stichell filmade något han troligtvis inte hade sett på Caol Ila förut.

 

Det blev en lång kö vid Caol Ila när alla ville köpa en flaska Port Ellen.

Butiken öppnade 09:00, vi var på plats ca:07:00. Den som var på plats först var här 20:00 kvällen före.

 

Vi var de enda som hade frukost korg med oss.

 

Så här lycklig blir man när man har fått tag på en flaska Port Ellen.

Här är flaska no.1

Utanför bilden står det några nervösa människor från Diageo och vill ha tillbaka flaskan.

 

Väntar på att Master Class skall börja på Caol Ila.

 

Dessa herrar besökte vi flitigt hela dagen, det var här man fick fria dram´s.

 

Bröderna Sandin njuter av utsikten mot Isle of Jura.

 

Caol Ila Distillery.

 

Maten var helt OK på våran B&B.

 

 

Ibland nöjer man sig med en kopp kaffe.

 

 

Dag 5 Tisdag 27/5 Laphroaig Open Day

 

Laphroaig Distillery.

 

Våran guide Vicky berättar om Friends of Laphroaig.

 

Varje gång man hade gått en rundvandring fick man en dram, vi lärde oss snabbt när varje rundvandring var klar.

 

Robert Hicks fick en Dalahäst av Bernt efter avslutande Master Class.

 

Dessa fick vi prova på Master Class.

 

Vi var på en utflykt så kallades The Source / The Peat / The Floor med Simon Brooking.

 

När vi kom fram till källan bjöd Simon oss på en dram 15yo Laphroaig.

 

Tyvärr glömde Simon någonting i bilen och lämnade flaskan som vi snabbt delade broderligt.

 

 

Bröderna Sandin med varsin dram.

 

Laphroaig´s källa Kilbride Dam. Den är rejält uttorkad för att vara så tidigt på säsongen. Den skall inte vara så här uttorkad förrän Juli månad när det är silent season.

 

Här visar Mikael Svälas hur man gräver torv.

 

På Laphroaig har man har provat att ta upp torv med maskin förut men blev inte nöjd med resultatet.

Så idag tar man upp all torv för hand.

 

Nästa hela gänget med torvgubbarna, Calum, Dougie och Iain.

 

Här var det inte mycket drag.

 

 

Då var det bättre att stå utanför och ta sig en öl.

 

 

Dag 6 Onsdag 28/5 Bowmore Open Day

 

Bowmore Distillery.

 

Väntar på att Blast Class med Iain McCallum skall börja.

 

Under rundturen på Bowmore fick den som ville smaka mäsk.

 

Så här går det till när man vänder korn när det skall vändas. I förgrunden Eddie McAffer Distillery Manager och bakom honom Ginger MacNeill Head Warehouse Manager. 

 

Och så här blir det när man inte kan det.

 

Warehouse No1 på Bowmore Distillery. Det är lite magiskt över det.

 

Magnus vid Bowmore´s äldsta fat 2st 1957, 2st 1958.

 

Kan det vara så att Magnus njuter här?

 

Vi fick en specialvisning av Warehouse No1.

Där fick vi prova, 00 Bourbon, 95 Sherry, 99 Portvin (solerafat) och så kom Ginger MacNeill smygandes med en sample flaska 1967 Bourbon.

 

Personalen på Bowmore? Ginger MacNeil, Magnus MacOlsson, Eddie McAffer och Iain McCallum.

 

Hela rasket med Eddie McAffer

 

På kvällen blev det middag på Lochside Hotel. Där satte vi rekord i allsång.

 

 

 

 

Dag 7 Torsdag Isle of Jura & Kilchoman Open Day

 

Färjan som tar alla över till Isle of Jura.

 

Isle of Jura Distillery.

 

Richard Patterson, Willie Tait och Willie Cochrane.

 

Richard Patterson är en av de mest energiska personer jag lyssnat på.

Det var som att trycka på en knapp så for han fram som en furie.

 

Här funderar Lasse på hur han skall blanda till bästa blended whiskyn.

 

Göran tar sig också en funderare på hur whiskyn doftar.

 

Det var mat med på provningen.

 

 

 

 

 

 

 

Första fatet från Kilchoman.

 

Douglas lyssnar intressant på guiden hos Kilchoman.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hummer o Whisky

 

Hummer som kvällsmat.

 

Mavericks Angels spelade även denna kväll på Port Charlote Hotell

 

Heders uppdrag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8 Lördag 31/5 Bunnahabhain Open Day.

 

Bunnahabhain öppnade först 12:00. Så på förmiddagen åkte vi till Ardbeg och var med på en promenad till Airigh Nam Beist.

 

Walk the walk on the peaty path to Airigh Nam Beist.

 

En av whiskypauserna på vägen till källan.

 

Airigh Nam Beist är namnet på den lilla källa som befinner sig mellan sjön Uigeadail och destilleriet. Även här är det lite vatten.

 

En välbekänt paus i solen, vid Airigh Nam Beist.

 

Först fick vi Still Young sedan Almoust There. När vi kom fram fick vi passande Airigh Nam Beist.

 

Här är det härlig att vandra, vägen ner till Ardbeg.

 

Våran vandringsguide Dugga fick en dalahäst av Bernt.

 

Vägen ner till Bunnahabhain. Här visar Islay upp sin bästa sida.

 

Bunnahabhain Distillery.

 

Bosse och Douglas med Kirstie McCallum som hade blending class.

 

Underbar utsikt över sundet mot Islay of Jura.

 

Det är även mycket folk på Bunnahabhain Open Day.

 

Bunnahabhain har en ståtlig pir.

 

Anders Johnasson, Box Distillery bjuder på lite whisky från sin buss.

 

På kvällen var vi och åt middag på Bridgend hotel.

 

Det här tycker jag är det härligaste på Islay.

 

Ardbeg distillery.

 

Innegården på Ardbeg.

 

Gården ner mot havet. 

 

Talking Heads med Michael Heads.

 

Alla upplever en provning på olika sätt.

 

Göran Sandin hade turen att fylla 50år när vi var på Ardbeg.

 

Göran fick en bok som var signerad av personalen på Ardbeg.

 

Sedan var det dags för hemfärd, då var det dags att försöka gissa vikten på sin väska.

 

 

Bernt fick en unik flaska med Famous Grouse den var signerad av oss alla som var med på resan.

 

 

Sedan blev det en bussresa till Glasgow, med en sen middag sedan god natt för de flesta.

Sedan på söndag gick planet hem till Sverige.

Tack alla inblandade det har varit en otroligt rolig och händelserik whisky resa.

 

Anders Norström