Highland Park
Highland Park är Skottlands
nordligaste destilleri; några hundra meter längre norrut än Scapa. Destilleriet
byggdes av Magnus Eunson för illegal tillverkning av whisky, och hade till en
början namnet High Park. Som officiellt startår anges 1798, vilket gör Highland
Park till ett av de äldsta destillerierna i Skottland. De nuvarande byggnaderna
härstammar dock i huvudsak från slutet av 1800-talet. Nuvarande ägare är
Highland Distillers, vilka även äger bl.a. Macallan och Bunnahabhain.
När det gäller det vatten som
används från Cattie Maggie´s spring, så tror en del geologer, att det vatten
som idag tas från källan har fallit som regn på skotska fastlandet på
1800-talet! Det har därefter transporterats ca 30 mil i underjordiska gångar.
Normalt försöker destillerierna
använda sig av mjukt vatten, eftersom det anses bättre genom att det bl.a.
innehåller mycket lite mineraler; man har alltså ett ”rent” vatten. Highland
Park är dock ett av de få undantagen från denna huvudregel. Som ett av endast fyra
destillerier används hårt vatten (övriga är Glenmorangie, Scapa och
Glenkinchie). Vid tillverkning av Bourbon är det dock vanligt att hårt vatten
används.
Hos Highland Park sker
fortfarande golvmältning för en del av maltbehovet. Man använder sig av lokal
torv vid torkningen. Det är denna torv som ger rökighet och den
ljunghonungskaraktär som anses vara ett av Highland Park´s kännemärken. Vid
whiskytillverkningen blandas den egentillverkade malten med inköpt icke rökig
malt. De flesta destillerier köper all sin malt idag. Det är idag endast fem
som fortfarande har egen malttillverkning, varav alltså Highland Park är ett.
Den enda egentliga moderna
utrustning man har i destilleriet är det av rostfritt skinande mäskkaret. För
jäsningen används traditionella jäskar av trä rymmande 60 000
liter/jäskar. För destillering används totalt 4 pannor;
Highland Park är en whisky som
mognar långsamt, varför den behöver tid på sig att utvecklas. Skulle därför
kanske släppas vid 15 år i stället för 12 år som basversion anser en del
kännare. Vid dagens provning får vi alla möjligheter att själva bedöma om Highland
Park klarar många år på fat.
Highland Park har länge haft ett
mycket gott rykte hos blenders, eftersom den anses ha en katalyserande funktion
vid tillverkning av blended whisky. Den anses lyfta fram smakerna hos andra
whiskyn extra mycket. Det är dock inte enbart hos blenders som den har ett gott
rykte, utan även många whiskyexperter rankar den som en av de allra bästa
single malt whiskyn. Whiskygurun Michael Jackson blir lyrisk när han berättar
om Highland Park; det är en av hans absoluta favoriter. I sin bok ”Malt Whisky
Companion” så ger han alla destilleritappningar 90 poäng eller mer. Totalt är
det endast ett fåtal whiskyn som får 90 poäng eller mer. Hans omdöme om
Springbank. Campbeltown
Springbank
grundades 1828 av bröderna Hugh och Archibald Mitchell. Det lades på den tomt
där deras far tidigare hade drivit ett illegalt destilleri. Sedan starten har i
princip inget förändrats. Destilleriet drivs fortfarande av samma familj som
grundade det. Springbank hölls stängt 1926 till1933 under depressionen. Längs den
gata där Springbank är beläget låg förr i tiden destillerierna Reichlan, Union,
Longrow och Springside vägg i vägg med varandra. Efterhand som Springbank har
vuxit har resterna av dessa destillerier hamnat innanför staketet till
Springbank.
Allt arbete från kornstöpning via golvmältning till buteljering görs
för hand vid destilleriet. Maltet krossas i en unik över 100 år gammal kvarn.
Jäsningen sker i washtuns tillverkade av svenskt knasterfritt lärkträ.
Springbank har tre seriekopplade kittelpannor. Pannorna eldas både med olja och
med ånga. Mäskpannan värms både med ånga och med en oljebrännare som har öppen
låga. Lågvinet tas ut vid 20 % alkohol och destilleras sedan på nytt upp till
50 %. Detta destillat blandas sedan med en del lågvin och destilleras till 71
%. Detta gör att Springbank anser att whiskyn är destillerad 2.5 gånger.
Whiskyn späds efter destillering till 64.3 % innan den tappas på ekfaten.
Springbank buteljeras utan
kylfiltrering och spädd till 46 %. Whiskyn lagras på antingen sherry cask eller
bourbon barrels. Ett år innan buteljeringen blandas olika fatlagringar så att
den speciella Springbank karaktären erhålls. Springbank tillverkar dessutom
ytterligare två maltwhiskyn Longrow och Hazelburn. Hazelburn kommer att börja
säljas 2007
Longmorn Highland
Namnet Longmorn kan härledas från en missionär vid namn
Mo-emin-og (stavas Maernanog), som verkade i trakten i början av 600 talet. Det
forntida namnet Mo-emin-og blev via gaeliskan Lhanmorgund angliserat till
Longmorn. Destilleriet byggdes 1893 av John Duff och Company på arrenderad mark
intill floden Lossie. Destilleriet byggdes på resterna av en gammal kyrka som
uppförts till Mo-emin-ogs ära. All mekanisk utrustning i destilleriet drevs via
ett vattenhjul. I december 1897 köpte John Duff ut kompanjonerna och stiftade
aktiebolaget Longmorn Distillery Company. Strax därefter blev det kris i
branschen och John tvingades att lämna aktierna i pant till sin bank. Banken
sålde sedan aktierna till James R Grant. En av de vikigaste kunderna var blandningsfirman
Hill Thomson & Company Limited sam använde Longmorn som toppdresser. Till
bl.a. Queen Anne. 1970 slogs destilleribolaget samman med The Glenlivet &
Glen Grant Distilleries. Longmorns golvmältning stängdes 1970 och idag köper
destilleriet sin malt från en lokal leverantör.
Maltet mals i en Porteuskvarn
och mäskas i en mashtun av gjutjärn. Destilleriet har 8 rostfria washbacks som
rymmer
Longmorn buteljeras officiellt
efter 15 års lagring. Förr fanns även en 10 årig variant. Longmorn whiskyn är
elegant och komplex whisky med fin sherrybalans. Maltwhiskyn används med stor
tacksamhet som top dresser i ett stort antal whisky blandningar.
Yamazaki
Yamazaki Distillery är Japans första destilleri. Shinjiro
Torii grundade företaget Suntory i början på 1900-talet. Hans stora dröm var
att starta att whiskydestilleri likt de som fanns i Skottland. Från början
försörjde han sig som vinhandlare innan han hade kapitalet att starta ett
destilleri. 1923 byggdes så Yamazaki destilleri enligt skotsk modell i utkanten
av Kyoto i en dalgång. Likheterna med Skottland är slående. Produktionen
startade året efteråt och 1929 fanns den första flaskan, Suntory White (blended),
på marknaden.
Whiskyn blev snabbt populär men andra världskriget
försvårade för whiskyindustrin i Japan och Yamazaki tvingades stänga. Efter
kriget kom produktionen igång på allvar och 1958 dubblerade de produktionen.
Fram till 1972 mältade man sitt eget korn men nu köper man istället in
färdigmältat korn från Skottland. Yamazaki byggdes ut ytterliggare 1980 och
1989.
I mitten på 80-talet lanserades den första single malt
whiskyn Yamazaki 12 år. Den började exporteras och blev snabbt omtyckt.
Systembolaget började sälja whiskyn i maj 2001. 2003 fick den guldmedalj i
International Spirits Challenge vilket var första gången ett whiskypris delades
ut till en japansk single malt. Utöver den 12-åriga finns även en 10-, 18-, och
25-årig i standardsortimentet från destilleriet. Även en populär och
underskattad blended från destilleriet säljs på systembolaget, Hibiki blend.
Destilleriet producerar för närvarande sex olika typer av maltwhisky vilket
gett upphov till variation och en del exklusiva utgåvor, bland annat några
mycket fina cask strength. I början på 2004 övergav man pure malt på etiketten
till det mer korrekta single malt. Nyligen gick destilleriet ut med ett
faterbjudande där man kan köpa in sig på fat från Yamazaki och Hakushu som är
Suntorys andra maltdestilleri.
Yamazaki Distillery är vackert med terrakottafärgat tegel
och välskött trädgård. Över 100 000 besökare tas emot årligen och utöver
modernt besökscentra finns även ett whiskymuseum där man får ta del av
Yamazakis whiskyhistoria.
Yamazaki importerar sedan 1972 sitt korn färdigmältat från Skottland. De har två mäskkar i rostfritt stål som är olika stora. Vörten som kommer efter mäskningen skall vara fri från grumlighet då det stimulerar en längre jäsningsprocess. Jäsningen tar minst 64 timmar, till skillnaden mot det vanliga 48 timmar, och sker i åtta jäskar av trä och nio jäskar i stål. Jäskaren varierar inte bara i material men även i form och storlek. De har 12 kopparpannor, sex mäskpannor och sex spritpannor som är av lökmodell. Även på pannorna varierar formen något. De olika formerna på mäskkar, jäskar och kopparpannor gör det möjligt för Yamazaki att variera slutprodukten på många olika sätt. Spriten lagras på olika fat där de amerikanska ekfaten är vanligast. Sju lagerhus finns på området.
The Macallan
Att gå från anonym till världskändis på ca 30 år är få
förunnat. The Macallan har gjort det! Idag är The Macallan en av de allra mest
kända whiskysorterna med ett rykte om sig att vara riktigt bra. Annat var det
för 30 år sedan då den i princip bara fanns tillgänglig lokalt. Dess främsta
karakteristika är att whiskyn endast lagras på sherryfat (Jerez från Spanien).
Detta har dock numera ändrats i och med den nya serien Fine Oak. Det var dock inte
förrän slutet av 1970 talet som Macallan började sälja sin whisky som single
malt. Destilleriet är beläget på familjen Macallans gård som ligger strategiskt
bredvid ett gammalt vadställe vid floden Spey. Destilleriet grundades 1824 av
Alexander Reid (Elchies Distillery). 1847 bildade han ett partnerskap med James
Priest och James Davidson. 1868 tog James Stuart över driften. 1892 var det
dags för en renovering och modernisering av destilleriet. I samband med detta bytte
man även namn Macallan-Glenlivet. Mellan 1965
och 1975 utökades antalet kopparpannor från sex till 15. 1996 såldes
destilleriet till Highland Distilleries och det ägs idag av Edrington Group.
Tillverkning
Vattnet som används är mjukt och svagt torvsmakande tas
från underjordiska källor. Kylvattnet kommer från närliggande floden Spey. Korntypen
som används är Golden Promise som anses vara det finaste kornet. Macallan köper
det färdigmältat från ett centralt mälteri. En del av kornet odlas faktiskt
precis intill destilleriområdet. Mäskkaret i rostfritt stål rymmer sju ton. En
mash tar 3 timmar och 20 minuter och man producerar sju om dagen. Restprodukten
från mäskkar används som föda till boskap. De 16 jäskaren är i rostfritt stål
och rymmer
Replikorna.
För några år sedan blev Macallan erbjudna att köpa in
några riktigt gamla flaskor. Det var whisky buteljerat på 1800 talet. Macallan
var skeptiska till erbjudandet. Men de tittade på flaskorna och tog bl.a.
prover på etiketterna. Dessa visade sig vara av rätt ålder. Till slut bestämde
man sig för att köpa flaskorna. Man betalade flera miljoner för dem. Man köpte
dem för att göra en serie med replikor av dessa.
Nu startade ett enormt jobb. Att med doftens hjälp
återskapa karaktären av de gamla. Man vågade inte öppna de gamla flaskorna,
utan man arbetade försiktigt med en mycket smal nål och sög ut några droppar.
Master blendern doftade sig till slut igenom 17 000 fat innan han bestämde
sig för ca
Man följde upp med replikor på de andra flaskorna.
Dock fick man kritik. Var detta verkligen äkta? Det visade
sig att fler destillerier hade fått samma erbjudande men tackat nej. Var det
verkligen äkta vara i flaskorna. Macallan teg och skickade i tysthet prover
till Birmingham University. De undersökte noga whiskyn. Undersökningen pågick i
ett års tid. Till slut tvingades Macallan att erkänna att de hade blivit
lurade. Whiskyn i de gamla flaskorna är en blandning av ett flertal olika
whiskyn som är destillerade någon gång på 80 talet.
Hela serien med replikor är baserade på en stor bluff
iscensatt av en smart italienare. Det finns fortfarande ett flertal gamla
Macallan till salu.
Priser:
Macallan
1841 replica 1568
Macallan
1876 replica 1450
Macallan
18 Gran Reserva 2019
Longmorn
1968 1530
Springbank
35 1606
Yamazaki
12 975
Källor Whiskyguiden.se och Per Ellsbergers Allt om Whisky.
/ Per
Kommentarer om whiskyn.
Macallan
1841 Replica
Färg: Guld
Doft:
Knäck, kola sherry, fat
Smak: Jod,
fat. Kort Smak
Macallan
1876 Replica
Färg:
Honung
Doft:
Sherry, jod
Smak: Fat,
ung kort smak
Macallan 18 Gran Reserva
Färg: Bärnsten
Doft: Cognacstendens, lite trä
Smak Sherry, peppar, ganska lång
Highland Park 36
Färg: Blekt ljus
Doft: Sherry med luftig härlig doft
Smak: Sherry och jod följt av en stor rund eftersmak
Longmorn 1968
Färg: Mörk Bärnsten
Doft: Härlig, stor
Smak: Härlig smak med sherry fatstendenser. Lång eftersmak
Springbank 35
Färg: Ljus Bärnsten
Doft: Svag fattendens, frukt
Smak: Spritig, peppar
Yamazaki 10
Färg: Ljus guld
Doft: Torv, tjära
Smak: Mycket rök
/Robert Liljekvist