10 års jubileum – provningsnoteringar

 

The Single Malt Academy of Dalecarlia (SMAD) – en vital 10-åring

 

De första whiskyklubbarna i Sverige bildades under 1990-talet. Under 2000-talet har det sedan skett en explosion i bildandet av nya whiskyklubbar. Bland dessa tidiga föregångare, så är det flera klubbar som under 2007 firar 10- eller 15-årsjubileum. En av dessa jubileumsklubbar är The Single Malt Academy of Dalecarlia (SMAD) som idag är Sveriges största whiskyklubb som drivs på ideell basis. Från starten 1997 med ca 50 medlemmar har klubben nu växt till drygt 220 medlemmar.

 

Klubbens 10-årsjubileum firades 12 maj med 140 deltagande medlemmar. Den hittills största provningen i klubbens historia. Planeringen av jubileet började redan under våren 2005. Och den första punkten var temat för jubileumsprovningen. Eftersom SMAD var först i världen med att prova den kompletta Springbank Limited Edition serien (25Y, 30Y, 35Y,40Y, 45Y och 50Y) så kändes det logiskt att försöka genomföra en ny högklassig Springbankprovning som jubileumsprovning. Men det krävs ju också en prominent provningsledare. Och vem kunde vara mer lämplig än Frank McHardy, numera Manager of Production hos Springbank. Frank kontaktades och lovade omgående att komma till Borlänge även om han tyckte att vi var tidiga med förfrågan eftersom provningen då låg mer än 2 år bort i tiden. I och med att provningsledare var klar kunde nu arbetet med inköp av whisky påbörjas. Till en början planerades för max 105 deltagare, men under resans gång reviderades målsättningen till 140 deltagare, d.v.s. 4 flaskor av varje whiskysort. För att bygga upp intresset hos medlemmarna har det från början av 2006 lämnats löpande information om hur arbetet med jubileet har utvecklats. Och medlemmarna har i sin tur spridit information så att medlemsantalet i slutet av 2006-början 2007 ökade snabbare än någon gång tidigare i klubbens historia.

 

Det som erbjöds deltagarna att prova var 

Campeltown Loch 21Y (entréwhisky)

Longrow 14Y

Springbank 15Y

Springbank 21Y/buteljerad 2005 (tot. 2400 flaskor)

Springbank 25Y/buteljerad 2006 (tot. 1200 flaskor)

Springbank 25Y Frank McHardy bottling (tot. 610 flaskor)

Springbank 32Y (tot. 2400 flaskor)

Springbank 32Y/1972 cask 759 (tot. 242 flaskor)

 

 

Därefter följde en 3-rätters jubileumsmiddag.

Genom att planeringen av jubileet hade börjat redan 2005, så kunde hela paketet erbjudas till medlemmarna för endast 475 kr/person. (Jubileumsdagen var marknadspriset på enbart whiskyn över 500 kr/person).

 

När man ser sig omkring bland Sveriges whiskyklubbar, så är det en stor spridning i deltagarantal  och inriktning. Från klubbar som prioriterar den sociala faktorn högt till klubbar som SMAD där fokus i första hand ligger på provningar. Med så många medlemmar är det svårt att få den sociala gemenskap som kan uppnås i mindre klubbar. Det har vid flera tillfällen inom styrelsen diskuterats om det skall sättas något tak för medlemsantalet. Men varje diskussion har givit som resultat att SMAD skall fortsätta att vara en klubb som är öppen för alla som vill vara medlemmar.

 

Allt eftersom klubben växt, så har såväl typen av provningar som antalet provningar utökats. När det gäller typ av provningar, så har det etablerats tre olika, nämligen:

1.     Standardprovningar med max deltagarantal på 70 eller 105 personer.

2.     Specialprovningar med 45-70 deltagare. Här är det frågan om exklusivare whiskyn med ett genomsnittspris på 1500-2000 kr/flaska.

3.     Superprovningar. Här är det fråga om riktigt exklusiva och sällsynta drycker, i första hand whisky. Den första genomfördes 2001 och då provades Springbanks Limited Edition som beskrivs ovan. Därefter har det varit en årlig dylik provning. Den senaste var ”Maltwhiskydestillerier i grainwhiskydestillerier” som beskrivits i AoW (nr 1/2007 sid. 56-58).

Med dessa typer av provningar så kan det erbjudas ett utbud som kan tillfredsställa de flesta medlemmarna. Från normala standardprovningar till några av de mest exklusiva i Sverige. I och med den första superprovningen så etablerades också ”Årets skotte”, d.v.s. någon från Skottland kommer till Borlänge och leder en provning. Har under 2006-2007 utökats till tre skottar/år.

 

I takt med att medlemsantalet har ökat, så har också antalet provningar ökat. Målsättningen har varit att så många som möjligt skall kunna beredas plats på provningarna. Genom att öka antalet provningar så blir det också så, att medlemmarna prioriterar vilka provningar man vill gå på. Har hittills fungerat mycket bra och det är få medlemmar som får återbud till en provning.

 

Efter de första 10 åren så arbetar SMAD vidare mot nästa jubileum. Styrelsen hoppas också kunna tillföra några nya aktiviteter de närmaste åren. Förbättra utbildningsverksamheten, instifta utmärkelsen ”Årets malt” m.m.

 

Frank berättade att så många som 140 deltagare har han aldrig tidigare haft vid någon provning. Han verkade mycket nöjd med besök och provnign och ville gärna komma tillbaka. Så 2009 räknar vi med att se Frank i Borlänge igen.

 

Omröstning om bästa whisky gav följande resultat.

1.     Springbank 21Y                               148 poäng

2.     Springbank 32Y                                 78 poäng

3.     Springbank 25Y – Frank McHardy    61 poäng

4.     Springbank 25Y                                 48 poäng

5.     Springbank 15Y                                 17 poäng

6.     Springbank 32Y                                 13 poäng

Longrow 14Y                                     13 poäng

                                                           

 

 

 

Det var många glas som skull dukas ut inför provningen.

 

 

Och många som kom och var med.

 

 

Frank gick runt och pratade med de flesta under provningen.

 

 

Detta var prisbordet i vårt hittills största lotteri.

 

 

 

Rolf tackar Frank efter provningen.

 

      

 

Hans Lilja blir hedersmedlem.                              Bernt blir hedersmedlem.

 

 

Nästan alla var med på middagen efteråt.

 

 

 

Vissa passade på att roa sig kungligt.

 

 

Ett stort tack till Scandic med personal för en helt oförglömlig dag. Utan deras insats hade det inte blivit lika bra.

Tack.

 

 

Borlänge 2007-10-12

Bernt Sjödin/Per Eriksson

 

Provningsnoteringar av Bernt Sjödin

 

Longrow 14Y, 46%

Färg:              Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:               Rökig, nöttoner

Smak:             Salttoner, rökig, sötma, nötighet

Eftersmak:      Lång med rökighet och nötighet

Poäng:           89

 

Springbank 15Y, 46%

Färg:              Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:               Nötig, fikon, honung

Smak:             Sötma, nötig, fyllig, vanilj, svaga fattoner, mörk choklad

Eftersmak:      Medellång – lång med tydliga russin, chokladtoner som stannar kvar länge

Poäng:           88

 

Springbank 21Y/buteljerad 2005, 46%

Färg:              Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:               Nötig, torkade plommon, fikon

Smak:             Fyllig, sötma, nougat, smörig, nötig, fikon, mjölkchoklad, vissa fattoner

Eftersmak:      Lång med tydliga nöttoner, chokladtoner kommer efterhand

Poäng:           94

 

Springbank 25Y/buteljerad 2006, 46%

Färg:              Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:               Sötma, chokladtoner, grästoner, svaga nöt- och fikontoner

Smak:             Medelfyllig, nötig, angenäma fattoner, chokladtoner

Eftersmak:      Medellång med nötiga chokladtoner

Poäng:           91

 

Springbank 30Y/1972, 46%; Private bottling cask 759

Färg:              Guldfärgad

Doft:               Vanilj, något knuten, malttoner, kokos

Smak:             Vanilj, medelfyllig, svaga fattoner, mjuk

Eftersmak:      Medellång med tydlig vaniljsötma

Poäng:           90

 

Springbank 32Y, 46%

Färg:              Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:               Sötmatoner, viss nötighet, mandelmassa, fikon, vanilj

Smak:             Medelfyllig – fyllig, sötma, vanilj

Eftersmak:      Lång med vaniljtoner, lite sötma

Poäng:           93

 

Springbank 25Y – Frank McHardy bottling, 46%

Färg:              Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:               Fikontoner, aning vanilj, viss nötighet

Smak:             Fattoner, medelfyllig, honung

Eftersmak:      Medellång, vaniljtoner

Poäng:           92

 

 

Provningsnoteringar av Per Eriksson

 

Longrow 14Y

Doft:               Rök, lite citrus, viss sötma, salmiak

Smak:             Rök, lite salmiak, lätt sält, viss sötma

Eftersmak:      Lite salmiak, lång

Poäng:           86

 

Springbank 15Y

Doft:               Citrus, malt, finstämd, sherry toner, honung

Smak:             Söt, sherry, dock litye gummitoner, russin

Eftersmak:      Gummi

Poäng:           84

 

Springbank 21Y

Doft:               Malt, mjuk sötma, godis, kola, lite ek, honung, frukter

Smak:             Massor, mycket komplex, fyllig, ek, godis, söta frukter

Eftersmak:      Mycket lång

Poäng:           93

 

Springbank 25Y

Doft:               Ek, sötma, vanilj, godistoner, honung, söt frukt

Smak:             Massor, komplex, viss ek, söta frukter

Eftersmak:      Mycket lång

Poäng:           92

 

Springbank 1972

Doft:               Frukt, söta äpplen, vanilj, honung

Smak:             Ek, frukt, dadlar, russin, honung

Eftersmak:      Komplex och lång, russin

Poäng:           94

 

Springbank 32Y

Doft:               Mycket ek, vanilj, viss malt, söta frukter

Smak:             Torv, frukt, söt frukt, Doften bättre än smaken

Eftersmak:      Mycket lång

Poäng:           91

                      

Springbank 25Y Frank Machardy bottling (FFF)

Doft:               Nötter, ek, godis, vanilj, sötma, malt

Smak:             En del sherry, sötma, choklad, vanilj

Eftersmak:      Lång med choklad

Poäng:           93