Nikka-vertikal 16 april 2011
Välkommen
till årets Japanprovning – olika whisky från Nikka men med koncentration på
Yoichi. Som framgick av
inbjudan så var det inte så lätt att få tag på whisky. Idag är det ännu svårare
– har varit ett uppsving de senaste veckorna p.g.a. kärnvapenolyckan. Men vad
betyder kärnvapenolyckan för framtiden?
I vilket fall som
helst skall vi idag prova olika typer av japansk whisky - single malt, grain
och blended malt. Japansk whisky har fått ett genombrott i Västeuropa de
senaste åren, men är fortfarande en bristvara.
Några ord om Japans geografi.
-
Ett ö-rike med 4 huvudöar och närmare 7.000
mindre öar.
-
Honshu störst och
80 % av alla japaner bor där.
-
Honshu
efter Java världens folkrikaste ö.
-
Hokkaido
i norr - Sapporo/Vinter-OS 1972/Sven-Åke Lundbäck.
-
Hokkaido
tredje folkrikaste ön i Japan.
-
Kuperat –
huvuddelen av befolkningen bor i kustområden.
-
Endast 25 % av
landets yta är beboelig.
-
Totalt
130 miljoner invånare med 350 invånare per km2 (eg. 1400 på den beboeliga
delen) – Sverige ca 20/km2.
-
Ett av världens
mest tättbefolkade länder.
-
Breddgradsmässigt
mellan Alperna och norra Sahara => varmt klimat.
-
Tokyo
på samma breddgrad som Malta (=söder om Italien).
-
Whisky
nr 1 – Yoichi 10yo, 45 %. En
whisky som har varit med och startat den japanska vågen – vann ”Best of the
Best”-priset i Whisky Magazine´s World Whisky Awards
2001 – en banbrytande whisky.
Lite
mer om Japan och japaner.
Hur är då japaner? Vet jag egentligen inte – men dom är annorlunda jämfört med oss. Har ett annat tankesätt . Ett
vänligt folk som visar sina medmänniskor stor respekt/hög moral. Bugande – t.ex. när man lämnar vid ett
besök och i varuhus – får en västerlänning att känna sig som en kung. Man kan känna sig säker även i Tokyo kvällstid (åtminstone på
80-talet). Japaner tål inte sprit p.g.a. någon enzym – hur kan man då tillverka sprit/whisky för
inhemskt behov?
En japan får inte
tappa ansiktet; något som är viktigt att tänka på som västerlänning. Turistande japaner som en svärm
gräshoppor med kamera – flockdjur
Några egna japanska
minnen
-
Otroligt vackert
– arkitektur, blommor
-
Teknikintresse –
butiker i Tokyosom vimlar av olika prylar.
-
Bilindustrin som
föregångare när det gäller produktionsfilosofi (Lean Production), elektronikindustrin är världsledande
-
Köpte en
miniräknare vid mitt besök 1981 – expediten räknade ut priset på en Soroban, en japansk kulram.
-
Tåg kom 9:43. Vi
skulle åka 9:44 så vi trodde det var vårt tåg. Men icke sa Nicke. Vårt tåg kom
en minut senare! Lyckligtvis fick vi hjälp att komma på rätt tåg eftersom vi
var vana vid svenska förhållanden och inte kunde förstå den här exaktheten i
tid. Det är bara i Japan det kan ske.
Japansk whiskyindustri
av idag
-
Är ganska liten
med 8 destillerier
i drift – kapacitet ca 15 milj liter/år maltwhisky
(alkohol).
-
Glenfiddich resp.
Roseisle producerar som jämförelse 10 milj liter/år
vardera.
-
Domineras av
Suntory och Nikka som äger 4 av destillerierna; Yamazaki och Hakushu resp.
Yoichi och Miyagikyo (Sendai) = 4 av de 5 stora destillerierna
-
Har haft en kris
under 20-30 år efter sin topp i början av 1980-talet, men verkar ha vänt under
2009-2010 – modellen Koyuki (den siste samurajen) har
varit med och lanserat en
drink i highball glas , Kakubin HiBall; en Suntory-kampanj.
-
Försäljning 2008
var endast 25 % av vad den var i början av 1980-talet.
-
Blended whisky är
huvudprodukt precis som i Skottland.
-
Finns ingen
riktig blended-marknad, utan blended är en
drinkingrediens vilket betyder att det är en väldigt lättrörlig marknad. Det
finns få riktiga whiskydrickare.
-
Sker inget byte
av fat mellan olika företag; gäller i varje fall Suntory och Nikka vilket
betyder att man även producerar sin egen grainwhisky.
-
I blended används
även en del från Skottland importerad whisky som ingrediens
Whisky nr 2 – Nikka Coffey Grain 2000/2010, 61% . En whisky som produceras i Miyagikyo Distillery.
Produktion av japansk
maltwhisky – speciellt att notera.
-
”Skotsk” whisky
som produceras i Japan.
-
Malten kommer
huvudsakligen från Skottland – inhemskt korn för dyrt.
-
Använder både orökt
malt och malt med olika fenolhalter/rökighetsgrad.
-
I Skottland
pratar man inte speciellt mycket om jäst – skall se till att jäsningen sker. I Japan, precis som i USA och bourbon,
vårdar man jästen och sin jästkultur noggrant.
-
Enligt Buxruds
bok om japansk whisky så skapas upp till 30 % av whiskyns smakprofil under
jäsningen och där är jäst en viktig faktor (typ av jäsfat och jäsningstid är
ett par andra) . Något dylikt hör man aldrig från
Skottland.
-
Har olika storlek
och form på sina pannor för att kunna göra olika typer av whisky i ett
destilleri.
-
Indirekt
och direkt uppvärmning av pannorna.
-
Utöver
traditionella fat som tidigare innehållit bourbon resp. sherry så används även
japans ek, Mizunara, och ny amerikansk ek. Vanligast är dock ex-bourbonfat.
-
Genom att variera
olika parametrar enligt ovan kan många typer av maltwhisky skapas i ett
destilleri.
-
Klimatet påminner
mer om Kentucky och Tennessee än om Skottland, d.v.s. betydligt varmare somrar
än i Skottland. Skillnad mellan min.- och max.-temperatur är
ungefär dubbelt så stor i Japan som i Skottland. Medför att whiskyn mognar snabbare och får mer fatinfluenser än
en skotte av samma ålder. Betyder
också en större avdunstning än i Skottland; 2,5-3,5% i
st.f. 2%.
Whisky nr 43 –
Miyagikyo 15yo, 45%
Nu är det dags för
Masataka Taketsuru – betecknas tillsammans med Shinjiro Torii som japanska
whiskyns fäder. 1918 åkte Taketsuru till Skottland för att studera
whiskytillverkning vid Glasgow University. Masataka blev därmed den förste
japan som studerade whiskytillverkning. Var ju inte heller lika lätt att
transportera sig på den tiden som idag. Åkte via USA – en resa som tog 4 månader. Så vitt
jag förstår så var han en mycket flitig student som också ville ha praktik. Han
tillbringade 5 dygn på Longmorn under 1919 och 5 månader hos Hazelburn 1920.
Han träffade sin blivande fru, Rita Cowan, i en
familj där han var inneboende. Dom gifte sig 1920 mot båda familjernas vilja. I
oktober 1920 återvände Masataka med sin Rita till Japan. Rita satte sedan
aldrig mer sin fot i Skottland.
Taketsuru
åter i Japan.
Det hade hänt en del
ekonomiskt under tiden Taketsuru var i Skottland. Hans finansiär hade nu inte ekonomiska möjligheter att starta
whiskytillverkning. 1922 lämnade
Masataka därför det företaget (eller fick sparken?). Samma läge som Ulf Adhelsson och SJ? Masataka blev då engagerad av Shinjiro Torii för att starta
whiskytillverkning. Yamazaki byggdes
och togs i drift 1924.Torii – sedermera döptes
företaget till Suntory.
Konflikt uppstod
mellan Taketsuru och Torii; bl.a. om destilleriets placering och vilken typ av
whisky som skulle göras. Men Taketsuru hade 10-årskontrakt och var därmed låst
till Torii/Suntory. Masataka ville
bygga norrut för att få skotska förhållanden. Han ville också göra ännu mer rökig whisky än den som lanserats
1929 (och floppat). Hade drömmar om
eget destilleri 1922 men inga pengar. 1934
kunde drömmen förverkligas – Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha (Stora japanska
juice kompaniet) bildades. 1940 kom denförsta blended
whiskyn på marknaden. Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha
blev så småningom Nikka. 1969
byggdes Miyagikyo (Sendai). Taketsuru
dog 1979 vid 85 års ålder. Han är
tillsammans med hustrun Rita begravd på en kulle i närheten av Yoichi och med
utsikt över destilleriet.
Whisky nr 4 – Taketsuru
35yo, 43%
En blended malt som
det troligen är sista chansen att få prova. Tveksamt om det kommer att
produceras mer av Taketsuru 35yo. F.n. finns inget i lager i varken
Europa eller Japan. Var en utmaning att inför den här provningen få leta efter unik
whisky.
Yoichi
Var ligger då Yoichi? Japans nordligaste destilleri och det enda på Hokkaido. Övriga destillerier
på huvudön Honshu. Med hjälp
av pengar från bl.a. sin fru Rita kunde whiskyproduktion startas 1936 med en pot still som användes för både
första och andra destilleringen. Under 2:a världskriget producerades whisky för
japanska flottan och Yoichi Distillery betraktades som en flottbas. Man har skotskt klimat – var precis vad Taketsuru eftersträvade. Yoichi ärJapans mest ”skotska” destilleri. Producerar en kraftfull whisky med Highlandkaraktär. Malten
importeras i huvudsak från Skottland och med fenolhalter mellan 0 och 10 ppm. Använder direkteldning till sina Wash
Stills; enda i Japan så vitt jag kunnat finna. Pannorna är väldigt lika pannorna hos Longmorn – var ju där
Taketsuru gjorde sin första praktik. Man
gör endast maltwhisky vid Yoichi. Kapacitet
är max. 2.000.000 liter/år, men endast 1/3 (?)
utnyttjas. 98%
av alla fat är amerikansk ek; hälften ex-bourbon och
hälften ny ek.
Miyagikyo
Grundades 1969 som
Sendai Distillery (
Whisky nr 5 – Nikka Yoichi 20yo, 52%
Några
slutord om japansk whisky.
Både maltwhisky och prestige-blend har nått stora internationella framgångar. Maltwhisky är den lilla delen precis
som i Skottland. Det förväntas att
nuvarande trend med whiskydrinkar i Highballglas är
något som snart har passerat zenit. Den
japanska wiskyindustrin väntar nu på/hoppas att
Suntory skall hitta på någon ny grej som skapar sug efter whisky. Verkar inte finnas en blended-marknad för japansk whisky på samma sätt som för
skotsk whisky. Japansk whisky är i första hand en drinkingrediens. Så min slutsats blir, att man kan vara
lite tveksam till hur framtiden ser ut för japansk whisky. Det räcker inte med att göra riktigt bra maltwhisky. Min bedömning är, att man måste
inrikta sig mycket mer på export för att få en positiv framtid. T.ex. är USA en marknad där man inte
är närvarande. I Europa är närvaron
begränsad. Volymen inte mycket
större än Glenfiddich så möjligheterna borde ju vara enorma.
Följande whisky
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky.
Glas 1: Nikka Yoichi 10yo, 45%, 594 kr 30 poäng
Glas 2: Nikka Coffey Grain 2000/2010, 61%,
1125 kr 42 poäng
Glas 3: Nikka Miyagikyo 15yo, 45%, 1199 kr 57 poäng
Glas 4: Nikka Taketsuru 35yo, 43%, ca 6700 kr 97 poäng
Glas 5: Nikka Yoichi 20yo, 52%, 2535 kr 171
poäng
Glas 6: Nikka Yoichi 1987/2010, 59%, 1350 kr 143
poäng
Provningsnoteringar
Nikka Yoichi 10yo, 45%
Färg: Mörk guld
Doft: Vaniljtoner, fattoner, äppeltoner
Smak: Torr, fattoner, vanilj
Eftersmak: Medellång – lång med fat, vanilj, lite
rökighet; vaniljsötma kommer sent
Poäng: 87
Nikka
Coffey Grain 2000/2010, 61%
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, fruktig
Smak: Vanilj, eldig, fruktig
Eftersmak: Medellång med mycket vanilj, äpplig
Poäng: 78
Nikka Miyagikyo 15yo, 45%
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Lätt med vaniljtoner, gula mogna äpplen
Smak: Torr, aning fattoner, lätt, gröna äpplen
Eftersmak: Kort – medellång med vanilj, aning vaniljsötma mot slutet
Poäng: 82
Nikka Taketsuru 35yo, 43%
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, stor, sötmatoner
Smak: Mjuk, rund, medelfyllig, torkad frukt
Eftersmak: Medellång med lite sötma och aning vanilj
Elegant och komplex whisky
Poäng: 92
Nikka Yoichi 20yo, 52%
Färg: Bärnsten
Doft: Röktoner, fattoner
Smak: Torr/tanniner, russin, aning vanilj, lite rök
Eftersmak: Lång med fattoner, lite torkad frukt, aning rök, kommer även
lite vaniljsötma och choklad mot slutet
Poäng: 93
Nikka Yoichi 1987/2010, 59%
Färg: Bärnsten
Doft: Frisk, fruktig, aning vanilj, aning fattoner
Smak: Fattoner, lite eldig, aning vanilj och fikon
Eftersmak: Medellång – lång med vanilj och lite fat
Poäng: 89