Provning 124 Bruichladdich med Joanne Brown

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 124: Bruichladdich med Joanne Brown - 121017

I samband med Whisky Convention i Nacka september 2010 så var vi ett antal medlemmar som kom i kontakt med Joanne Brown från Bruichladdich och imponerades av hennes utstrålning. När Joanne nu återkom till Sverige för att delta i Nackamässan så gav våra långvariga diskussioner med den svenske importören Bibendum ett positivt resultat. Av de kommentarer jag hörde efter provningen så var Joanne en uppskattad provningsledare.


Bruichladdich grundades 1881 och ser i en del avseenden ut ungefär som vid den tidpunkten. Destilleriet ligger vid Loch Indaal med Bowmore i synfältet rakt över vattnet. 1994 var Jim Beam ägare och stängde då destilleriet. I slutet av 2000 köptes destilleriet av Murray McDavid med Mark Reynier i spetsen. 2001 anställdes Jim McEwan som produktionschef och gick också in som delägare. 29 maj 2001 gjordes den första destillationen och det var Port Charlotte. Första destilleringen av Octomore gjordes 3 oktober 2002. I augusti 2012 köptes Bruichladdich av Rémy Cointreau. En händelse som många vid destilleriet ser positivt på.


Bruichladdich är den största privata arbetsgivaren på Islay med sina 55 anställda. En orsak till så många anställda är att man som enda destilleri på Islay även buteljerar vid destilleriet. Genom ägarförändringen så planeras för utökning av såväl produktion som buteljeringsanläggning. Jim McEwan planerar att gå i pension sommaren 2013 efter att ha gjort 50 år i whiskybranschen. Joanne var dock inte helt säker på att det blir så. Ägarförändringen och nya förutsättningar kan kanske få Jim att ändra sig.


Under 2012 har Bruichladdich för första gången sedan 2001 etablerat en s.k. core range. D.v.s. whisky som alltid skall finnas i programmet. Utöver The Laddie Ten som lanserades 2011 har nu även The Laddie Sixteen och The Laddie Twenty Two lanserats. Under året kommer också Octomore 10yo att lanseras.


Bruichladdich är det mest innovativa destilleriet i Skottland och har givit ut mängder av olika single malt whisky. Bland nyheterna finns nu också Bruichladdich som destillerats på korn från Islay. Man har kontrakt med ett antal spannmålsodlare som levererar sitt korn till

Bruichladdich.


De whisky som ingick i dagens provning är alla nyheter och de flesta av dom har inte lanserats i Sverige än, varför vi med hjälp av Bibendum har privatimporterat sex av kvällens åtta whisky.


Som en liten avslutning och överraskning bjöds deltagarna på Bruichladdich Rocks som serverades med en isbit. Whiskyn är gjord för att drickas på det sättet.


Inte bara vi som var nöjda med eftermiddagen. Även Joanne var nöjd och vi fick följande hälsning.


Hi!

Back safely to Glasgow yesterday and now working hard at my desk!

It was a pleasure to conduct a tasting for such a well organized and enthusiastic Whisky Club.

Take care and I'll see you again in Sweden or Islay soon!


Best Regards Joanne


Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%; 499:- kr

7

poäng

Glas 2

Bruichladdich The Laddie Ten, 46%; 439:- kr

20

poäng

Glas 3

Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; 699:- kr

27

poäng

Glas 4

Bruichladdich The Twenty Two, 46%; 1099:- kr

114

poäng

Glas 5

Bruichladdich Black Art 3, 22yo, 48,7%; 1199:- kr

102

poäng

Glas 6

Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; 2999:- kr

56

poäng

Glas 7

Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%; 449:- kr

69

poäng

Glas 8

Octomore 5.1, 59,5%; 1199:- kr

37

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson


Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%

Doft:                Ung, äpplen, sälta, kryddor

Smak:             Ung, lite rå, sälta, kryddor

Eftersmak:      Ung, sälta, vanilj, lång

Poäng:            72


Bruichladdich The Laddie Ten, 46%

Doft:                Choklad, lite ek, sherrytoner, lite ungdom

Smak:             Choklad, godis, vanilj, frukt, kryddor

Eftersmak:      Choklad, lite ek, frukt, vanilj, lång

Poäng:            84


Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky

Doft:                Choklad, mjuk, ek, fat, bourbon toner, vanilj

Smak:             Choklad, frukt, godis, ek, fat, bourbontoner

Eftersmak:      Choklad, frukt, godis, ek, lång

Poäng:            88


Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%

Doft:                Vanilj, frukt, balanserad, ljus choklad, fattoner

Smak:             Choklad, frukt, godis, citrus, sötma, godis, balanserad, lite ek, vanilj

Eftersmak:      Godis, choklad, frukt, ek, lång

Poäng:            92


Bruichladdich Black Art 3, 22yo/1989, 48,7%

Doft:                Mjuk, lite spritig, choklad, obalanserad, liten sherryton.

Smak:             Vin, svavel

Eftersmak:      Svavel, vin, romtoner

Poäng:            75

Kommentar     Väldigt svår att få grepp om. Doften stämde inte alls med smaken. Inte alls min stil


Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor

Doft:                Mjuk, frukt, lite vanilj, lite taniner.

Smak:             Frukt, godis, vanilj, fräsch, balanserad

Eftersmak:      Frukt, godis, ek, vanilj, lång

Poäng:            93


Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%

Doft:                Ungdom, rök, sälta, kryddor, vanilj

Smak              Rök, sälta, lite ung, animalisk rök, kryddor, vanilj

Eftersmak:      Rök, vanilj, godis, sötma, lång

Poäng:            86


Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm

Doft:                Spritig, rök, sälta

Smak:             Rök, sälta, spritig, malt, vanilj

Eftersmak:      Rök, sälta, vanilj

Poäng:            80


Provningsnoteringar Bernt Sjödin.


Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%

Färg:               Ljus guld - guld

Doft:                Vanilj, ungdomlig, äpplig

Smak:             Sötma, vanilj, eldig, ungdomlig

Eftersmak:      Eldig, vanilj, äpplig

Poäng:            78

Fat:                 100% bourbonfat


Bruichladdich The Laddie Ten, 46%

Färg:               Guld

Doft:                Vaniljtoner, lite russin/torkad frukt, sötmatoner, röktoner

Smak:             Kryddig, ganska lätt, vaniljtoner

Eftersmak:      Medellång med vanilj- och fattoner, sötma

Poäng:            82

Fat:                 90% bourbonfat + 10% sherryfat


Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky

Färg:               Guld – mörk guld

Doft:                Fruktig, vinösa toner, lite vanilj

Smak:             Vanilj, kryddig

Eftersmak:      Vanilj, smörkola, fattoner, lite choklad, sötma

Poäng:            88

Fat:                 ”100% bourbonfat” + lite Virgin oak


Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%

Färg:               Ljus guld - guld

Doft:                Fattoner, vanilj, citrus

Smak:             Vanilj, kryddig

Eftersmak:      Medellång med mycket vanilj, äpplen

Poäng:            87

Fat:                 100% bourbonfat – ”Bruichladdich at it´s peak”


Bruichladdich Black Art 3, 22yo/1989, 48,7%

Färg:               Brun med tydliga rödtoner

Doft:                Kryddig, vinös, aning fattoner

Smak:             Choklad, fyllig, fattoner

Eftersmak:      Lång med torkad frukt, choklad, mogna äpplen

Poäng:            93

Fat:                 Sex olika typer av fat men vilka är en hemlighet som Jim McEwan bär med sig.

Övrigt:            350 flaskor kommer till Sverige senare under 2012.


Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor

Färg:               Ljus guld

Doft:                Vanilj, mogna äpplen

Smak:             Vanilj, lite oljig, äpplen

Eftersmak:      Mycket vanilj, mogna äpplen och choklad

Poäng:            92

Fat:                 100% bourbonfat


Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%

Färg:               Ljus guld

Doft:                Rök, ungdomliga toner

Smak              Rök, vanilj

Eftersmak:      Rök, söt, vanilj; lite endimensionell

Poäng:            80

Fat:                 100% bourbonfat


Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm

Färg:               Ljus guld

Doft:                Rök – brandrök – öppen spis

Smak:             Rök, sträv, eldig, vanilj

Eftersmak:      Lång med mycket rök, vanilj, söt

Poäng:            88