Provning 137: Amrut

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 137: Amrut med Edward Bates - 131019

På Cinderella´s whiskykryssning i januari 2013 träffade jag Ashok. Thomas Sundblom delägare i Clydesdale som importerar Amrut till Sverige var också med. Jag ställde frågan om det var möjligt att Ashok kunde komma till SMAD under hösten 2013? Jag fick ett positivt från båda två, då var det bara att klämma i med nästa fråga. Finns det möjlighet att SMAD kan ge ut Amrut som nästa SMAD buteljering? Inga problem fick jag till svar! På försommaren kom det fatprover från Amrut, jag kallade ihop alla i styrelsen för att prova vad vi fått. För att göra det hela lite svårare hade jag lagt till några fler whiskyn.


 


En vecka kvar till provningen fick jag ett mail från Thomas på Clydesdale, Ashok hade blivit sjuk och varit tvungen att uppsöka ett sjukhus. Nu var han hemma och vilade upp sig. Thomas skrev i mailet att det skulle komma en ersättare som heter Edward Bates. Det visade sig att det var en värdig ersättare för Ashok! Edward bjöd verkligen på sig själv ivrigt påhejad av Robin Tucek. Robin åkte med upp till Borlänge, det blev ett kärt återseende av en rolig historiens mästare. Det var många som önskade historier av Robin och han berättade dem med glädje. Edward hade fått presentation av Amrut från Ashok. Den mest exklusiva Amrut vi provade på kvällen måste varit Greedy Angels, två fat som har lagrats i åtta år. Detta gav bara totalt 120 flaskor, med 25 % som kunde användas och 75 % hade avdunstat från faten. Snacka om avdunstning!


 


Jag tror att alla med mig tyckte att Edward var en värdig ersättare för Ashok. Även om det var många som väntat på att få träffa Ashok, vem vet han kanske dyker upp snart igen i Borlänge.


 


Efter provningen var det så dags att presentera vår egen Amrutbuteljering. Alla som var med på provningen fick förtur att teckna sig på för buteljeringen. Alla 162 flaskor blev nästan bokade på kvällen. Det som är lite roligt med denna buteljering är att detta är första gången en whiskyklubb i Sverige ger ut en Amrut. Tänk att SMAD var först igen, lite unika är vi! Eller hur?   


 


Anders Norström 


Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Amrut regular 46% OB

1

poäng

Glas 2

Amrut Fusion 50% OB

21

poäng

Glas 3

Amrut Greedy Angels 50 % OB

156

poäng

Glas 4

Amrut Kardhambam 50% OB

67

poäng

Glas 5

Amrut Intermediate Sherry 57,1% OB

99

poäng

Glas 6

Amrut Portonova 62,1% OB

148

poäng

Glas 7

Amrut Peated 46% OB

39

poäng

Glas 8

Smad Amrut 62,8% OB                                              Ej med i omröstningen



Provningsnoteringar Per Eriksson


Amrut regular 46% OB

Doft:                Lite spritig, lite ung, choklad, blommor, godistoner

Smak:             Choklad, sötma, malt, fat

Eftersmak:      Choklad, sötma, vanilj

Poäng:            85


Amrut Fusion 50% OB

Doft:                Mild, mjuk, choklad, lite fat, finstämd, vanilj

Smak:             Liten ton av rök, sötma, choklad, vanilj, lite fat

Eftersmak:      Choklad, fat, godis, vanilj

Poäng:            86


Amrut Greedy Angels 50 % OB

Doft:                Fat, ek, ålder, choklad, komplex, sötma, vanilj

Smak:              Ålder, fat, choklad, vanilj, sötma, komplex

Eftersmak:      Choklad, fat, ålder, malt, lång

Poäng:            90


Amrut Kardhambam 50% OB

Doft:                Lågmäld, sötma, lite fat, ljus choklad, vanilj

Smak:             Choklad, fat, vanilj, toffee

Eftersmak:      Choklad, fat, vanilj, lång

Poäng:            87


Amrut Intermediate Sherry 57.1% OB

Doft:                Sherry, sötma, choklad, blommor, malt

Smak:             Sherry, choklad, fat, godis, nougat

Eftersmak:      Sherry, lite fat, godis, lång

Poäng:            88


Amrut Portonova 62.1% OB

Doft:                Spritig, choklad, fat, blommor, vanilj, fat, fin

Smak:             Choklad, godis, sötma, vanilj, fat, frukt, kryddor

Eftersmak:      Sötma, godis, marshmallows, fat, vanilj

Poäng:            89


Amrut Peated 46% OB

Doft:                Rök, sötma, vanilj, godis, sockrig, malt, blommig

Smak:             Choklad, socker, rök, fat

Eftersmak:      Choklad, rök, fat

Poäng:            83


Smad Amrut 62,8% OB

Doft:                Sötma, vanilj, godis, malt

Smak:             Choklad, malt, kryddor, vanilj

Eftersmak:      Kryddor, vanilj, lång

Poäng:            86


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Amrut Regular, 46%; 399:- kr

Färg:               Ljus guld - guld

Doft:                Ungdomlig, omogen, sötmatoner, vaniljtoner

Smak:             Lite vass, frukttoner, ung

Eftersmak:      Kort med vaniljtoner, fruktig

Poäng:            75

Fat:                 100% bourbonfat


Amrut Fusion, 50%; 629:- kr

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Russin, torkad frukt

Smak:             Ganska fyllig, lite oljig, torkad frukt, sötma

Eftersmak:      Röktoner, sötma, vanilj, lite russin

Poäng:            88

Fat:                 100% bourbonfat


Amrut Greedy Angels, 50%; 1748:- kr

Färg:               Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:                Vanilj, mogna äpplen

Smak:             Lite fat, vanilj

Eftersmak:      Medellång, kryddig, vanilj, sötma

Poäng:            91

Kommentar:   Totalt 120 flaskor från ursprungligen 2 fat. Lagrad 8 år. 25% kvar vid buteljering – 75% hade avdunstat.


Amrut Kardhamban, 50%; 995:- kr

Färg:               Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:                Söt, vanilj, romtoner

Smak:             Torr, kryddig

Eftersmak:      Lång med vanilj, sötma, lite choklad

Poäng:            88

Fat:                 2 år bourbonfat + 1 år cognacsfat + 1 år romfat


Amrut Intermediate Sherry Matured, 57,1%; 898:- kr

Färg:               Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:                Fattoner, röktoner

Smak:             Kryddig, oljig, lite vanilj, eldig

Eftersmak:      Lång, vanilj, lite russin, eldig, sherrytoenr växer i eftersmaken

Poäng:            89

Fat:                 2 år bourbonfat + 1 år sherryfat + 1 år bourbonfat


Amrut Portonova, 62,1%; 1028:- kr

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Aning omogen, vinös, lite kryddig

Smak:             Fattoner, eldig, kryddig, ganska fyllig

Eftersmak:      Eldig, vinös, lite choklad

Poäng:            90

Fat:                 2 år bourbonfat + 1 år portvinsfat + 1 år bourbonfat


Amrut Peated, 46%; 697:- kr

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Rök, grillrök - kolrök

Smak:             Söt, vanilj, rök

Eftersmak:      Rök, vanilj, söt

Poäng:            82


Amrut 4yo/2009-2013, 62,8%, cask 3440 bourbonfat, 162 flaskor; SMAD:s buteljering

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                ?????

Smak:              Vanilj, fat, eldig

Eftersmak:      Lång, vanilj – mycket vanilj

Poäng:            88

Kommentar:   48% hade avdunstat under lagringstiden


2013-11-02 / Bernt Sjödin