Provning 198 Lura hjärnan

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 198: Lura Hjärnan med Thomas Sundblom

Thomas är ju en välkänd personlighet i whisky-Sverige. Som bekant så är han grundare och VD på Clydesdale, en av Sveriges största importörer av kvalitativ sprit. Han har besökt SMAD fler gånger än man kan räkna och han har alltid mycket uppskattade flaskor med sig i bagaget ur Clydesdales enorma sortiment.


Vår hjärna har en väldig kapacitet. Tillsammans med tungan och näsan kan den känna igen en otrolig mängd smaker och dofter, på tungan känner vi salt, surt, sött, beskt, umami och fett. Men kan vi lita på vad vi upplever? Omgivningen påverkar oss t ex. kyla/värme, färgen på whiskyn, rummets doft, den egna doften samt ljud.


Thomas lärde oss mer om hur doft- och smaksinnet fungerar och hur hjärnan ändå går att påverka. Provningen visade med tydlighet att det går att påverka smaken på whiskyn med det som man ätit innan. Det hände olika saker med smaken på whiskyn då vi provade tillsammans med jordgubbssylt, salt och citron.

De whisky som provades:

Glas 1

Hyde No3 6yo 46,0% 590:-

8

poäng

Glas 2

Dufftown – Carn Mor, 2009 9yo 46,0% 670:-

6

poäng

Glas 3

Caol Ila – Hepburns Choice, 2011 7yo 46,0% 898:-

4

poäng

Glas 4

McDonalds Traditional Ben Nevis – Ben Nevis NAS 46,0%   790:-

23

poäng

Glas 5

Glen Ord Sherry Cask – Blackadder Raw Cask, 2004 13yo 61,5% 1179:-

85

poäng

Glas 6

Glen Keith – Berry Bros & Rudd, 1994 23yo 58,2%    1859:-

187

poäng

Glas 7

Bowmore - Old Malt Cask, 1996 21yo 50,0%    1679:-

94

poäng

Glas 8

Lp9 - Elements of Islay, 1998 NAS 54,3%, 50 cl 1838:-

116

poäng