Provning 20 Highland Park

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 020: Highland Park - 001125

Tastingnotes sammanställd av Bernt Sjödin


Under 1700- och början av 1800-talet bedrevs en omfattande smuggling av whisky på/från Orkneyöarna. Det finns ingen del av Skottland med så många historier om smuggling som Orkney. Många av dessa inkluderar också den från 1700-talet legendariske smugglaren, hembrännaren, predikanten och grundaren av Highland Park, Magnus Eunson. Vid ett tillfälle hade han ett whiskylager under predikstolen. När han fick reda på att kyrkan skulle genomsökas av skattefogdar på jakt efter illegal sprit, så lät han svepa in faten i vitt tyg. En kista placerades bredvid de insvepta faten och Eunson och hans ”medsörjande” uttryckte klagoböner. De lät i bönen ordet koppor tydligt höras, vilket fick skattefogdarna att omedelbart avvika.


Highland Park är Skottlands nordligaste destilleri; några hun-dra meter längre norrut än Scapa. Destilleriet byggdes av Magnus Eunson för illegal tillverkning av whisky, och hade till en början namnet High Park. Som officiellt startår anges 1798, vilket gör Highland Park till ett av de äldsta destillerierna i Skottland. De nuvarande byggnaderna härstammar dock i huvudsak från slutet av 1800-talet. Nuvarande ägare är Highland Distillers, vilka även äger bl.a. Macallan och Bunnahabhain.


När det gäller det vatten som används från Cattie Maggie´s spring, så tror en del geologer, att det vatten som idag tas från källan har fallit som regn på skotska fastlandet på 1800-talet! Det har därefter transporterats ca 30 mil i underjordiska gångar.


Normalt försöker destillerierna använda sig av mjukt vatten, eftersom det anses bättre genom att det bl.a. innehåller mycket lite mineraler; man har alltså ett ”rent” vatten. Highland Park är dock ett av de få undantagen från denna huvudregel. Som ett av endast fyra destillerier används hårt vatten (övriga är Glenmorangie, Scapa och Glenkinchie). Vid tillverkning av Bourbon är det dock vanligt att hårt vatten används.


Hos Highland Park sker fortfarande golvmältning för en del av maltbehovet. Man använder sig av lokal torv vid torkningen. Det är denna torv som ger rökighet och den ljunghon-ungskaraktär som anses vara ett av Highland Park´s känne-märken. Vid whiskytillverkningen blandas den egentillverkade malten med inköpt icke rökig malt. De flesta destillerier köper all sin malt idag. Det är idag endast fem som fortfarande har egen malttillverkning, varav alltså Highland Park är ett.


Den enda egentliga moderna utrustning man har i destilleriet är det av rostfritt skinande mäskkaret. För jäsningen används traditionella jäskar av trä rymmande 60.000 liter/jäskar. För destillering används totalt 4 pannor; 2 st. för varje destil-leringssteg. Den årliga produktionen uppgår till 1 miljon liter alkohol. Lagringen av whiskyn sker i totalt 23 lagerlokaler av olika storlek. Sammanlagt har man ca 45.000 fat i sina lager-lokaler. Den whisky som säljs som destilleriets egen single malt är lagrad i 100% sherryfat, d.v.s. lika som The Macallan.


Highland Park är en whisky som mognar långsamt, varför den behöver tid på sig att utvecklas. Skulle därför kanske släppas vid 15 år i stället för 12 år som basversion anser en del kännare. Vid dagens provning får vi alla möjligheter att själva bedöma om vi har samma uppfattning, eftersom vi skall prova 12-25 år gammal whisky.


Highland Park har länge haft ett mycket gott rykte hos blenders, eftersom den anses ha en katalyserande funktion vid tillverkning av blended whisky. Den anses lyfta fram smakerna hos andra whiskyn extra mycket. Det är dock inte enbart hos blenders som den har ett gott rykte, utan även många whiskyexperter rankar den som en av de allra bästa single malt whiskyn. Whiskygurun Michael Jackson blir lyrisk när han berättar om Highland Park; det är en av hans absoluta favo-riter. I sin bok ”Malt Whisky Companion” så ger han alla destilleritappningar 90 poäng eller mer. Totalt är det endast ett fåtal whiskyn som får 90 poäng eller mer. Hans omdöme om Highland Park är ”the greatest all-rounder in the world of malt whisky”.


Några ord om Orkneyöarna


Orkneyöarna är en ögrupp norr om Skottland. Totalt består ögruppen av 65 öar, varav i dagsläget 30 är bebodda. Befolkningen uppgår till ca 18.000 invånare. Till skillnad från det skotska fastlandet finns ingen gaelisk kultur på Orkney. I stället har ett 700-årigt vikingastyre satt sin prägel på ögruppen. Det var vikingar från Norge som styrde Orkney från slutet av 700-talet till senare delen av 1400-talet. 1468 över-lämnades ögruppen till Skottland som bröllopsgåva av kung Christian I av Norge när hans dotter  gifte sig med James III av Skottland. Egentligen var Orkney bara en pant för en utlovad penninggåva, eftersom Christian I inte hade tillräckligt med pengar.


Under vikingatiden var Orkneyöarna en del av Norska Västra Imperiet. Efter erövringen av Orkneyöarna fortsatte erövrings-tågen med Normandie (Frankrike), Island, Grönland, delar av England och Irland och upptäckten av Amerika. Orkneyörna var centrum för den del av imperiet som omfattade Skottlands norra och västra kust och östra England.


Som ett litet kuriosa kan noteras, att Orkneyöarna ligger närmare Oslo än London! Hade kung Christian haft tillräckligt med kontanter, så hade Orkneyöarna kanske fortfarande varit en del av Norge.


Vad gör man då på Orkney utöver att producera whisky? Den viktigaste näringsgrenen är jordbruk, och man har rykte om sig att producera ypperligt nötkött (beef).


Den som är intresserad av fåglar och förhistoria har på Orkney funnit sitt eldorado. Koncentrationen av fornminnen är bedöv-ande. Från stenålderns boplats Skara Brae (samtida med Egyptens pyramider) till olika vikingalämningar.


Vid slutet av första världskriget sprängde tyskarna 74 egna fartyg i stället för att överlämna dem till segrarmakterna. 1939 torpederade den tyska u-båten U47 det brittiska slagskeppet Royal Oak i Scapa Flow. Medförde att försvarsanläggningar byggdes ut på Orkney. 60.000 soldater var stationerade på Orkney under 2:a världskriget; d.v.s. 3 gånger fler än den egna befolkningen.


Vi provade följande whiskyn:

Highland Park 12yo

Highland Park 18yo

Highland Park 25yo

Highland Park 19yo/1980 Port Wood Finish (SMWS)

Highland Park Bicentenary 1977


2000-11-25

Bernt Sjödin


Den inbjudan som skickades ut